Ziekte van Raynaud (Raynaudsyndroom)

Bij het syndroom van Raynaud worden de kleine bloedvaten in de vingers en soms in de tenen tijdelijk afgesloten of vernauwd. Dit is het gevolg van het plotseling samentrekken van de spiertjes in de vaatwand (vaatkrampen). Hierdoor vernauwt het bloedvat en wordt de bloedstroom belemmerd.

Klachten

Wanneer je een vaatkramp krijgt, heb je pijn in je vingers en/of tenen. Ze worden gevoelloos en veranderen van kleur en later voel je tintelingen. In zeldzame gevallen treden de verschijnselen van Raynaud ook op aan de oren of op het puntje van neus of tong.

We onderscheiden een primair en secundair Raynaud-fenomeen.

Primair Raynaudsyndroom

Bij het primair Raynaudsyndroom treden de vaatkrampen en dus ook de kleurveranderingen aan beide handen tegelijk op. Meestal verkleuren vier vingers en blijft de duim normaal. Als deze vorm van Raynaud voor het twintigste levensjaar wordt geconstateerd, verminderen de verschijnselen in de loop der jaren vaak vanzelf.

Secundair Raynaudsyndroom

Bij het secundair Raynaudsyndroom treden de verschijnselen niet altijd (gelijktijdig) aan beide handen op. De aanvallen duren bij deze vorm vaak langer dan bij de primaire vorm.

Oorzaken

Primair Raynaudsyndroom

De vaatkrampen bij het primair Raynaudsyndroom worden veroorzaakt door overgevoelige bloedvaten van handen (of voeten) voor uitwendige en inwendige prikkels.

Een koude omgeving en het aanraken van koude voorwerpen, maar ook trillende apparatuur, of het bedienen van een toetsenbord kunnen vaatkrampen uitlokken.

Inwendige prikkels zoals angst, verrassing, verdriet, ergernis, opwinding en stress kunnen vaatkramp veroorzaken. Waarom bepaalde prikkels vaatkrampen veroorzaken is nog niet bekend.

Hoewel het fenomeen van Raynaud in bepaalde families vaker voorkomt dan in andere, is niet aangetoond dat de ziekte erfelijk is.

Secundair Raynaudsyndroom

Het secundair Raynaudsyndroom is het gevolg van een andere ziekte. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld veel last heeft van gewrichtspijn, huidveranderingen of kortademigheid, kan dit duiden op een onderliggende ziekte.

Meestal is dit een ziekte die samengaat met afwijkingen van de vaatwand, bijvoorbeeld reumatische bindweefsel- of collageenziekten. Bepaalde medicijnen, zoals bètablokkers (bij hoge bloeddruk en hartziekten) en ergotamine (bij migraine) kunnen ook het secundair Raynaudsyndroom veroorzaken

Wat kan vacuümtherapie voor u hierin betekenen?

Vaak geven vaatverwijderende medicijnen onvoldoende effect of zijn de bijwerkingen erger dan de klacht.
Vacuümtherapie zorgt ervoor dat er meer bloed naar de kleine haarvaten wordt gebracht waardoor een betere en intensievere circulatie plaatsvindt in handen. Daardoor kunnen uw symptomen afnemen of verdwijnen.
Vacuümtherapie kan een goed alternatief zijn in de koude maanden van het jaar in plaats van medicamenteuze behandeling. De behandeling wordt aangevuld met leefadviezen.