Ziekte van Quervain

Het syndroom van De Quervain (stenoserende tenosynovitis) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze peesontsteking is genoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain.

Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo makkelijk bewegen. De zwelling is aan de duimzijde van de pols en kan pijn geven. Deze pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van het syndroom van De Quervain is een ontsteking en zwelling van het omhulsel van de pezen (peesschedeontsteking = tenosynovitis).
Quervain kan nauw samenhangen met herhalende bewegingen van de duim, gekoppeld aan ongewone polsposities.

Symptomen

  • Pijn aan de duimzijde van de pols is het meest voorkomende symptoom.
  • De pijn kan geleidelijk of acuut ontstaan en wordt gevoeld ter plaatse van de pols.
  • Soms straalt de pijn uit naar de onderarm.
  • De pijn wordt meestal erger bij herhaald gebruik van de hand en duim, met name wanneer voorwerpen met kracht worden vastgepakt of wanneer de pols wordt verdraaid.
  • Vaak is er een zwelling zichtbaar aan de duimzijde van de pols en kan het gebeuren dat de duim in zijn beweging blijft steken of 'knakt'.
  • Door de pijn en de zwelling kan het moeilijk zijn om de duim en pols te bewegen.
  • Het zwellen van de pezen aan de duimbasis maakt bewegingen van pols en duim pijnlijk.

Wat kan vacuümtherapie voor u hierin betekenen?

Door de overbelasting is de pees is de circulatie verstoord, zowel bloedcirculatie als de vochtcirculatie. Vacuümtherapie optimaliseert de bloed- en vochtcirculatie middels intermitterende behandeling, zodat zwelling in en rondom de pees afneemt en de bloedcirculatie normaliseert zodat afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen het genezingsproces kunnen bevorderen.
De behandeling wordt gecombineerd met triggerpointtherapie, oefentherapie en leefadviezen in uw dagelijks leven.