Restless Legs Syndroom

Het Restless Legs Syndroom is een aandoening van het zenuwstelsel die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel - alsof er insecten rondkruipen - diep in de kuiten, soms beurtelings, soms in beide kuiten tegelijk. De aandoening kan zich ook voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en armen.

Typisch is dat:

  • het vervelende maar meestal niet pijnlijke gevoel in de benen voor een onweerstaanbare drang tot bewegen zorgt;
  • de symptomen alleen voorkomen of erger zijn in rust en de klachten nemen altijd af als met de arm of het been waarin het gevoel wordt waargenomen wordt bewogen (rondjes lopen, diepe kniebuigingen maken, masseren, een warm of koud voetenbad nemen...);
  • de symptomen zijn 's avonds en 's nachts het ergst, vooral als men ligt, maar ze kunnen ook overdag optreden bij een tijd stilzitten (bv. voor TV, tijdens een vergadering).

Veel mensen kunnen moeilijk inslapen of moeilijk doorslapen.
Het komt bij vrouwen iets meer voor dan bij mannen. Bij ouderen (plus 65 jaar) zouden 10 tot 25% van de mensen dergelijke klachten hebben. Sommige vrouwen hebben er ook last van tijdens de zwangerschap, maar dan verdwijnen de klachten weer binnen vier weken na de bevalling.

Over de oorzaak is nog veel onduidelijk, maar een van de mogelijke oorzaken is een verstoorde bloedcirculatie naar de haarvaten naar arm en/of been, waardoor zenuwen onvoldoende bloedcirculatie ontvangen..
Het Restless Legs Syndroom kan leiden tot een ernstige verstoorde nachtrust met chronisch slaapgebrek en vermoeidheid tot gevolg, dit leidt weer tot een verstoring van het dagelijks leven.

Wat kan vacuümtherapie voor u hierin betekenen?

Door de intermitterende werking van de vacuümtherapie wordt de bloedcirculatie verbeterd, doordat er meer bloed naar uw benen wordt gebracht, hierdoor zullen de fijne haarvaten een meer en betere bloedtoevoer krijgen. Met als gevolg dat de bloedcirculatie naar de zenuwen ook toeneemt en kunnen symptomen afnemen of verdwijnen. Tevens wordt de vacuümtherapie gecombineerd met leefadviezen en oefentherapie ter verbetering van uw belastbaarheid