Vermoeide benen

Ongeveer een kwart van alle mensen heeft geregeld last van vermoeide benen. Bij mannen komt dit iets minder vaak voor dan bij vrouwen.

Doorbloeding

De oorzaak van vermoeide benen is een slechte doorbloeding. Het hart pompt ons bloed rond in het lichaam. Onderweg naar de benen geeft het zuurstof af aan spieren en organen. De weg terug is bedoeld om zuurstofarm bloed en afvalstoffen af te voeren. Dat gaat minder gemakkelijk. Het hart moet flink pompen om het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog te brengen. De kuitspieren helpen mee. Als die aangespannen worden, werken ze als een pomp die het bloed helpt op z’n weg naar boven.

Klachten

Als je niet veel beweegt, bijvoorbeeld door lang staan of juist veel zitten, is er een kans dat dit systeem wordt verstoord. Dat gaat vaak gepaard met een vervelend, soms zelfs pijnlijk of tintelend gevoel in de benen. Je hebt dan last van zware of vermoeide benen. Ook komt het veel voor dat je aan het eind van de dag wat meer vocht vasthoudt en je last hebt van gezwollen enkels.

Oorzaak

Als je door jouw beroep lang moet staan, bijvoorbeeld in een winkel, kapperszaak, het ziekenhuis of de horeca, is de kans groot dat je last krijgt van vermoeide benen of gezwollen enkels. Maar ook als je veel zit, bijvoorbeeld achter de computer of tijdens een lange reis in de auto of het vliegtuig.

Meer bewegen

Belangrijk is om tussendoor zoveel mogelijk te proberen om te bewegen. Vooral de pompende beweging van de voet is belangrijk, het aanspannen van de kuitspieren helpt de doorbloeding.

Wat kan vacuümtherapie voor u hierin betekenen?

Door de intermitterende werking van de vacuümtherapie wordt de bloedcirculatie verbeterd, waardoor voedingsstoffen worden toegevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Tevens stimuleert vacuümtherapie het lymfatisch stelsel waardoor vocht in benen wordt teruggebracht in de bloedbaan en gezwollen onderbenen/enkels afnemen. vacuümtherapie wordt gecombineerd met praktische leefregels/adviezen voor in uw dagelijks leven toe te passen, als ook met oefentherapie.